29 Aralık 2012 Cumartesi

Nesbox

Merhabalar. Uzun bir sürenin ardından yazı yazarak sizleri harika bir site ile tanıştırmak istiyorum. Nesbox.com sitede eski Nintendo oyunlarını(1810 oyun) bulmak ve oynamak mümkün. Ayrıca indirmeye ihtiyaç duymadan flash tabanlı olarak tarayıcınızın üzerinden oynuyorsunuz, ve size kontrolleri kendiniz ayarlamanız için imkan bile sunuyor. Üye olarak oyunda kaldığınız yeri kaydetmek mümkün olabiliyor. Bu özelliklerle Nesbox.com hepimizin yer imlerinde bulunması gereken bir site!

8 Aralık 2012 Cumartesi

Oyun Döngüsü

Oyun döngüsü bir oyunun temel bileşenidir. Oyunun sonlandırılacağı ana kadar sürer. Kısacası oyunda yapılmak istenenler burada yapılır ve sonlanır. 4 ana bölümden oluşur.
Kütüphaneleri ilklendirmek
Oyun yapılırken kullanılacak olan kütüphaneleri burada yükleriz.
İçeriği yüklemek
Oyun yapımında kullanılacak olan ses,resim ve texture dosyalarını burada yükleriz.
Güncellemek
Burada veri girişini sağlayan elemanlar kontrol edilir ve her karede yeni değişkenler atanır.
Çizmek
Burada grafik kartına nelerin gönderileceğini belirleriz.

Bu yazımda kısaca oyun döngüsünden bahsettim. Umarım bildiğim kadarıyla bir şeyler anlatabilmişimdir. Kendinize iyi bakın.

21 Kasım 2012 Çarşamba

Oyun Yaparken Kullanabileceğiniz Kaynaklar

Sprite Arşivleri

Oyun Kütüphaneleri

Oyun kütüphaneleri içlerinde bulundurdukları sınıflar ve fonksiyonlar sayesinde tekerleği bir kez daha icat etmemize gerek kalmadan basit ve hızlı bir şekilde oyunlar geliştirmemize yardımcı olurlar. Ben bu yazımda sizlere en çok tercih edilen oyun kütüphanelerinden kısaca bahsedeceğim.
XNA
Microsoft tarafından geliştirilen .net ortamında 2 ve 3 boyutlu oyunlar geliştirebilmenizi sağlayan oyun kütüphanesidir. Nesne yönelimli olduğundan dolayı yeni başlayanların kullanması daha rahat olacaktır.
http://msdn.microsoft.com/en-us/centrum-xna.aspx
LWJGL(Lightweight Java Game Library)
LWJGL OpenGL, OpenCL ve OpenAL gibi kütüphaneleri statik olarak kullanmanıza olanak tanıyor. Ayrıca aygıt bağlantıları desteğide veriyor. Bu özelliklerin yanına pek bir şey eklemeye gerek yok gibi.
http://www.lwjgl.org/
SDL(Simple DirectMedia Layer)
C programlama dili ile yazılmasına rağmen zamanla C++, Perl,Python ve Pascal dilleri içinde kütüphaneleri geliştirilmiş olan SDL grafik, veri girişi, network ve aygıt bağlantıları konularında bile size yardımcı oluyor.
http://www.libsdl.org/
Bunların dışında pek çok oyun kütüphanesi var, hepsini teker teker araştırarak kendinize en uygun olanı bulabilirsiniz.

7 Kasım 2012 Çarşamba

Skyrim for TI-84 Calcs

Skyrim adlı oyunu no9sniper rumuzlu bir pic programcısı TI-84 hesap makinesi için geliştirip kaynak kodunu bizlerle paylaşmış. Oyunun neye benzediğini görmek isteyenler aşağıdaki Youtube videosunu izleyebilirler.
İndirmek için tıklayınız.

5 Kasım 2012 Pazartesi

Haxball Sahaları

Haxball 2 boyutlu futbol veya buz hokeyi oynayabileceğiniz flash tabanlı bir tarayıcı oyunudur. Bende haxball sahalarını araştırdım ve derledim topladım, umarım beğenirsiniz.
Şimdilik bu kadar paylaşıyorum. Listeyi zamanla yenilerim.

IndieCity

   IndieCity bağımsız geliştiricilerin oyunlarını ücretli veya ücretsiz bir şekilde oyunlarını tanıtabileceği ve satabileceği bir topluluktur. Bu topluluk herkese açıktır, tek yapmanız gereken bu linke tıklayarak üye olmak. Oyuncular oynadıkları oyunlarda kazandıkları başarıları gösterebilir(achievement), geliştirici ekiplerini takip edebilir ve topladıkları puanlar ile skor tahtasına adlarını yazdırabilirler. Geliştiriciler ise yaptığı oyunları satabilirler, paylaşabilirler ve geliştirici sayfalarını hazırlayabilirler.
Oyunları İndirmek ve Oynamak
   Verdiğim linkten üye olduktan sonra http://store.indiecity.com/download adresinden client'i bilgisayarınıza indirip kurunuz. Üye olduğunuz e-posta adresini ve şifrenizi girerek hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
   Seçtiğiniz oyunu indirmek için IndieCity client'ine ve sitesine giriş yaptıktan sonra oyunun sayfasında bulunan free download butonuna basmalısınız(tabi ücretsizse). Bastıktan sonra IndieCity client'inde indirme otomatik olarak başlayacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey oyunun indirilmesini beklemek ve yüklendikten sonra oyunu kurmak. İyi oyunlar.

Gameplay Football

Bu gün size Properly Decent tek kişilik bir geliştirici ekibi olan(sanırım) bir oyun stüdyosunun yaptığı ücretsiz bir futbol oyununu paylaşmak istiyorum. Gameplay Football Linux ve Windows platformlarında oynayabileceğiniz açık kaynak ve ücretsiz bir futbol oyunu. Elbet bir FIFA veya PES kadar gerçekçi değil ama Linux kullanıcılarının mutlaka denemesi gereken bir oyun.
Kontroller
Şut: D
Uzun pas: A
Kısa pas: S
Ara pası: W
Oyuncu değiştirme: Q
Hızlı top sürme: E
Yavaş top sürme: C
Gördüğünüz gibi oyunla birlikte gelen kontroller bunlar ancak siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz, orası size kalmış.
Oyunu indirmek için: http://www.properlydecent.com/downloads/ adresine gitmeniz yeterli.